Emma

Samtyckeslag idag!
 Idag röstar våran regering om en ändring i hur vi hanterar våldtäktsfall. I Sverige hittills har våldtäktsoffer tvingats bevisa att dom inte ville ha sex, att dom inte ville bli utsatta för våld, att dom inte ville vara med om det som gjorts mot dem. Detta nya lagförslag är ett hopp, ett skri om en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke, alltså att det blir straffbart att ha sex med en person som inte sagt eller visat att hen vill delta. Låter som en självklarhet, eller hur? Men eftersom det behövs en lag för att denna självklarhet ska implementeras i rättssalarna, så är det ju tydligen inte så självklart för alla. Vi vill att pressen ska ligga på den anklagade förövaren att bevisa att offret faktiskt ville vara med om det som skett. Att låtsas vara okunnig och inte veta skillnaden på samtycke och våltäkt är bara barnsligt; nej, till och med barn lär sig om samtycke snabbare än dessa vuxna människor. Kan du nämna namnet på en enda person som anmält att hen har blivit våldtagen, eller kan vi gå rakt på sak och komma överens om att ingen anmäler en våldtäkt för pengar och kändisskap?
Jag tänker inte linda in detta i bomull och prata runt det; om någon röstar emot denna samtyckeslagen idag så betyder det att dom hatar kvinnor. Rätt och slätt. Enligt BRÅ så är 98% av våldtäktsmän just män. Om någon röstar emot samtyckeslagen så betyder det att dom är okej med våldtäkter och eftersom de flesta offren av våldtäkter är kvinnor så betyder det att dom är okej med att kvinnor utsätts för våldtäkter och sedan misstros när dom anmäler. Inga andra brott behandlas på detta vis. Inga andra brott undersöks genom att offret måste bevisa att brottet har begåtts och att offret inte var med på det.
Det är 2018 och vi har inte ens kommit så långt att vi litar på kvinnor.
☞ Läs om hur de olika partierna ställer sig till samtycke, förslag till samtyckeslagen och samtyckesundervisning i skolor, för- och motargument i frågan, och skriv under namninsamlingen hos FATTA om du tycker att samtycke ska vara självklart