Emma

Kan vi prata om The Handmaid's Tale S2E6 och E7?!
Specifikt slutscenenerna i avsnitt "First Blood" och "After". SPOILER WARNING redan nu förresten, innan jag glömmer bort det. Kollar någon av er på denna serien? Jag tycker ni borde, både män och kvinnor. Jag håller på och läser boken också, vilken är lite annorlunda mot serien, men jag tycker inte det gör något; det är lite mer som att serien bygger på boken än ändrar den.
Jag grät och skrattade maniskt på samma gång under slutscenen i avsnitt 6. Det var så tillfredsställande att en "handmaid" äntligen lyckades slå tillbaka mot männen och det patriarkat som förtrycker dem. Den nya Ofglen (vars riktiga namn, Lillie Fuller, vi fick reda på i avsnitt 7) fick sin hämd - delvis i alla fall, eftersom dom i avsnitt 7 gjorde en fuling och bara "oops den elaka mannen överlevde", som dom ofta gillar att göra i serier trots att det vore fysiskt omöjligt för någon att ha överlvt *valfri dödlig attack, tex denna självmordsbomb*. Innan detta hade de skurit ut Ofglens tunga för att hon hade medverkat i ett uppror; deras vägran att stena den förra Ofglen till döds, men dom kunde inte ta hennes röst ifrån henne.
Det finns en klar symbolisk koppling mellan denna scenen, där tjänarinnorna står utanför och visas upp för männen medans dom inviger sitt nya "Rachel and Leah Center" (även kallat "The Red Center", en byggnad dit kvinnor förs för att med våld och skrämseltekniker tvingas in rollen som tjänarinnor), och vårat eget samhälle där kvinnors liv och kroppar styrs av normer, förväntningar och lagar dikterade av män. I vår verklighet styrs kvinnors kroppar och rätt till reproduktiv hälso- och sjukvård av till störst del män i alla länder. Detta påverkar i sin tur hur kvinnor mår och hur kvinnor har möjlighet att försörja sig och sina familjer.
I slutet av avsnitt 7 rös jag av tillfredsställelse också. I Gilead (tidigare USA) är två av de saker som är förbjudna för kvinnor att läsa och skriva, för att männen vet att kunskap är för farligt i kvinnors händer. Så i detta avsnittet fick tjänarinnan Offred/June och frun Serena Joy Waterford möjligheten att göra båda dessa saker. Medans befälhavare Fred Waterford låg på sjukhuset efter explosionen, så tog dom två kvinnorna tillfället i akt att skriva en arresteringsorder i Waterfords namn för att skydda sitt hushåll.
I slutet av avsnitt 6 tryckte Ofglen på en knapp för att utlösa en bomb i hämd mot den fortsatta institutionaliseringen av kvinnor som vandrande kuvöser. I slutet av avsnitt 7 tryckte Offred på en knapp för att använda en penna och för en gångs skull ta sitt eget öde ur männens händer. Jag dog lite när de två scenerna kopplade i mitt huvud. Såg ni avsnitten? Vad tyckte ni?