Emma

Förbjud dessa skjutgalna upptåg
Första inlägget för i år blir ett trist inlägg - trist men nödvändigt.
 
Firandet av att behöva köpa en ny kalender är alltid ett sådant stort spektakel. En del av nyårskvällen som verkligen är overdue att förbjuda är fyrverkerierna. Jag antar att de flesta som skjuter inte har djur hemma, eller möjligtvis drogar ner dem och låser in dem för att låta dem stressa upp sig i ensamhet när det närmar sig tolvslaget, som om det skulle hjälpa.
 
Våran katt blev jättestressad i natt. Hon rusade iväg och det tog oss ett tag innan vi hittade henne uppkurad under sängen. Det sköts på minst fem olika platser runt vårat hus. Två timmar efter midnatt hade det fortfarande inte slutat skjutas. Det kan omöjligt vara nödvändigt.
 
Många djur riskerar att få epilepsianfall till följd av fyrverkerierna. Bilder och inlägg om bortsprungna hundar och kor, och panikslagna hästar som skadat sig så illa att de tvingats avlivas, rullar in på Facebook. Många lantbrukare tvingas ta in sina djur under nyårsnatten för att inte riskera att de rusar blint av stress och panik; för några år sedan sprang nästan hela koflocken till skogs på mina morföräldrars gård. Jag minns hur mamma var borta i timmar och hjälpte till att leta upp dem i mörkret. Även vilda djur påverkas negativt av explosionerna.
 
Det är inte värt det.
 
Bryr ni er inte om djuren så kanske ni ändå bryr er om miljön. Fyrverkerier är explosivt avfall. Endast bemannade återvinningscentraler med explosivkunnig och utbildad personal får ta hand om explosivt avfall, och hur många sådana känner ni till? De flesta raketer slängs troligen rakt i soptunnan och hamnar slutligen i marken där materialet inte kan brytas ned.
 
Och bryr ni er inte om miljön heller så kan jag ju berätta att runt 250 personer skadas varje år av fyrverkerier och de explosiva leksakerna orsakar mellan 150-200 bränder. Smällare har varit förbjudna i Sverige sedan år 2000, men det verkar ju inte röra någon i ryggen heller.
 
 
Här kan ni läsa om vad ni kan göra för att hjälpa till att förbjuda fyrverkerier.